top of page

Group

Public·36 members

Snajperski Rat (2018.)Sumnjalo se da je on pobjegao policijskoj raciji uz pomoć supruge koja je zaposlena u policijskoj postaji na Palama. Tijekom pretrage njihove vikendice u okolici Pala istražitelji su pronašli tri puške i snajperski nišan.
Snajperski rat (2018.)


Download Zip: https://www.google.com/url?q=https%3A%2F%2Fjinyurl.com%2F2uhaaI&sa=D&sntz=1&usg=AOvVaw2oWD0ip4W5zOgqlcz5nNx0Navodi se da će biti spremni i snajperski timovi Antiterorističke jedinice Lučko. Kako piše list, Vučića će obezbeđivati i pripadnici interventnih jedinica, desetine detektiva i tajnih agenata u civilu.


Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice nalazi se spomenik "Slomljeni pejzaž" kojeg potpisuju kipar Petar Barišić i arhitektonski studio NFO. Riječ je o spomeniku našem snimatelju i novinaru Gordanu Ledereru, kojega je snajperski hitac pogodio 10. kolovoza 1991. godine, baš tu dok je snimao ratna zbivanja u Pounju.


Posljednji mu je posao bilo snimanje u Baniji i hrvatskom Pounju, gdje je 10. kolovoza 1991. godine pogođen snajperskim hicem na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice. Snajperski pogodak nije bio slučajan jer je u skupini s vojnicima koji su mu pokazali bojište pogođen samo on, a prema svjedočenju sugrađana iz Siska i člana obitelji, ubio ga je Milan Zorić. Uslijed zabrane leta helikopterom, Gordan Lederer preminuo je tijekom prijevoza po zaprječenim cestama do bolnice u Zagrebu.


Milošević, koji je u svojim tridesetim godinama, rekao je za BIRN u intervjuu vođenom putem Facebooka da njegov radni dan kao snajperiste počinje kafom i doručkom oko šest ujutro. Nakon toga, vode ga na snajperski položaj, koji ponekad mora držati danima.


Zaharčenka je 30. februara 2015. snajperski metak pogodio u nogu dok je bio na prvoj liniji borbi za takozvani džep oko Debaljceva, odakle su neposredno nakon potpisivanja Minskih sporazuma potisnute ukrajinske snage. Kasnije će pričati da je doktore posle uspešne intervencije pitao da li će moći da odigra lezginku (лезгинка, tradicionalni brzi ples na Kavkazu koji igraju i vojnici posle bitke), a oni mu odgovorili da će svakako moći da igra valcer.


Pojava prvih snajperista zabilježena je na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, a prve su ih koristile austrijske snage (Tirolski snajperski korpus) u borbama protiv Turaka i u Napoleonskim ratovima, a bili su naoružani tzv. Girandonijevom zračnom puškom. Riječ je o oružju koje je 1779. godine dizajnirao Bartholomaus Girandoni. Ta je puška bila vrlo tiha i bez reflektirajućeg bljeska i dima, jer je zrno potiskivao komprimirani zrak, što je pionirima snajperskog djelovanja bilo vrlo važno kako ih se ne bi lako otkrilo. Koliko su bili učinkoviti dokazuje i Napoleonova zapovijed da se svakog neprijateljskog vojnika uhvaćenog s Girandonijevom puškom strijelja na licu mjesta. Slični običaji vrijede i danas, nepisano je, naime, pravilo da za snajperiste nema zarobljavanja.


Bitka za Staljingrad velikim je dijelom odlučena upravo snajperskim sukobima, a zanimljiva je činjenica da su Rusi, za razliku od Prvog rata, u ovom sukobu i te kako koristili snajperiste, uveli su grupnu snajperističku formaciju u borbu, a imali su u svojim redovima i oko 2000 snajperista žena. Snajperisti se otad učinkovito koriste u svim ratovima, a među snajperiste se redovito biraju najsposobniji pojedinci, posebno snažnih psihofizičkih sposobnosti. Osim vojske, snajperiste koristi i policija, i to za rješavanje najdelikatnijih zadataka. 041b061a72


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
Group Page: Groups_SingleGroup
bottom of page